ΒΑΡΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑ
Η βλαπτική επίδραση στην υγεία μας – Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουμε
Από τα 118 γνωστά στοιχεία στη γη , τα 95 είναι Μέταλλα. Από αυτά, τα 35 μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα λόγω της ενάπόθεσης των και της επαγγελματικής ή καθημερινής μας έκθεσης σ’αυτά. Από τα 35, τα 23 αποκαλούνται Βαρέα Μέταλλα γιατί έχουν πυκνότητα > 5,0 g/cm³, δηλ., υπερπενταπλάσια της πυκνότητας του νερού και είναι :
Αντιμόνιο , Άργυρος , Αρσενικό , Βανάδιο , Βισμούθιο , Γάλλιον, Θάλλιο , Κάδμιο , Κασσίτερος , Κοβάλτιο , Μαγγάνιο , Μόλυβδος , Νικέλιο , Ουράνιο , Πλατίνα , Σείριον , Σίδηρος , Τελλούριον , Υδράργυρος , Χαλκός , Χρυσός , Χρώμιο και Ψευδάργυρος.
Τα βαρέα μέταλλα έχουν φυσική γεωλογική προέλευση ή είναι αποτέλεσμα βιομηχανικής δραστηριότητας και ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Έχουν εξειδικευμένες χρήσεις στην ηλεκτρονική μικροσκοπία, την πυρηνική επιστήμη, τη μηχανολογία, τη σαπωνοποιία κ.ά που εκμεταλλεύονται είτε την πυκνότητα ή τη χημεία τους. Ωρισμένα βαρέα μέταλλα είναι ιδιαίτερα τοξικά όπως Αρσενικό, Κάδμιο, Μόλυβδος, Νικέλιο ,Υδράργυρος, Χαλκός, Χρώμιο και άλλα είναι απαραίτητα ως ιχνοστοιχεία για τον ανθρώπινο οργανισμό , όπως Βανάδιο, Μαγγάνιο, Σίδηρος, Κοβάλτιο, Χαλκός, Ψευδάργυρος
Ο κίνδυνος από τα βαρέα μέταλλα είναι σοβαρός γιατί δεν αποσυντίθενται ούτε με χημικά ούτε με βιολογικά μέσα. Παραμένουν στο περιβάλλον για αιώνες μολύνοντας το έδαφος , τα φυτά , το υπέδαφος , τις υδάτινες δεξαμενές επιφανειακές και υπόγειες και όλα τα ζώα με τελικό προορισμό τον άνθρωπο.
Δείτε το πλήρες άρθρο με τους αναλυτικούς Πίνακες περιεκτικότητας των τροφίμων σε Βαρέα Μέταλλα.